Räknudlar hot & sour

Stora räkor i sötsur sås. Sake är det japanska brännvinet som är en aning sött i smaken. Får du inte tag på sake går det bra att byta mot risvinäger, men ta då ungefär ½ msk extra socker i såsen.
Mitt Kök
Räknudlar hot & sour
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 1 kg kungsräkor - ca vildfångade råa med skal
  • 350 - 400 g risnudlar - breda eller udonudlar
  • 1 rödlök
  • 250 g broccoli - färsk
  • 3 vitlöksklyftor
  • jordnötsolja
  • salt
  • 2 krm chiliflakes
  • chili - färsk och koriander till garnering

Hot & soursås

  • 4 dl vatten
  • 1,5 msk kycklingfond
  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk sake - (risvin)
  • skal - och saft av 1 lime
  • 2 msk rörsocker
  • 2 msk worcestershiresås
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk ingefära - riven färsk
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 dl koriander - hackad

Gör så här

  1. Tina och skala räkorna.

  2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen, låt rinna av och varmhåll.

  3. Skär löken i tunna klyftor. Dela broccolin i mindre buketter och skiva stammen. Hacka vitlöken.

  4. Stek räkorna på ganska hög värme i olja. Salta, ta upp och varmhåll. Lägg lök och broccoli i pannan och stek någon minut. Blanda i vitlök och chili och fräs runt.

  5. Häll alla ingredienser till såsen i pannan, utom majsstärkelse och koriander. Rör ut stärkelsen i lite vatten och häll ner i såsen. Koka ihop ett par minuter. Blanda i räkor och koriander.

  6. Vänd försiktigt ner nudlarna i pannan. Strö över strimlad chili och koriander.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök