Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Räkmacka - recept på smörgås med färska räkor

Recept på räkmacka. Njut av den försiktiga uppdateringen av den klassiska räkmackan. Avokado och några stänk het chilisås är gott till räkor, och precis vad som behövs för att få lite fart på de snälla smakerna. Snabblyx på 10 minuter. 

Räkmacka - recept på smörgås med färska räkor
Räkmacka - recept på smörgås med färska räkor
Räkmacka - recept på smörgås med färska räkor
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 250 g räkor - skalade
  • 2 ägg
  • 2 tsk srirachasås
  • 0,75 dl majonnäs - gärna Hellmann’s
  • 2 tomater - stora, i olika färger
  • 4 rädisor
  • 1 avokado
  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 msk smör
  • salladsblad - eller mangoldblad, späda
  • 2 dillkvistar
  • blommor - ätbara, t ex gurkört
  • citron

Gör så här

  1. Låt räkorna rinna av. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Koka upp och sjud 6 min. Skölj äggen i kallt vatten. Skala och skär dem i klyftor.

  2. Blanda ner srirachasåsen i majonnäsen. Skiva tomaterna och strimla rädisorna. Halvera, kärna ur och skiva avokadon.

  3. Bred smör på brödskivorna och sedan ett lager majonnäs. Fördela sallad, avokado, tomat och ägg på brödskivorna. Lägg räkor överst och toppa med rädisor, dill och blommor. Servera med citron.

Vad tyckte du om receptet?

Räkor - vilka och hur många?

Välj skalade räkor i lag, de har mer smak än skalade frysta räkor och behöver bara rinna av. Har du mer tid blir egenhändigt skalade räkor extra gott. Beräkna i så fall 750 g med skal.

Till räkor med chilihet majonnäs passar både en svalkande öl och ett glas vitt vin med någon sötma. Välj en ljus öl med mindre beska eller en riesling där sötman i vinet balanserar det heta och salta från majonnäs och räkor.