Räk- och laxburgare

Hamburgerbröden får jäsa under en plåt med tyngd på för att de ska få lite plattare lock.
Sophie Berlin
Petra Lindstrand
Räk- och laxburgare
Räk- och laxburgare Foto: Joel Wåreus

Sesambröd, till 16 personer

  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1,5 dl durumvetemjöl
  • 5 - 6 dl vetemjöl - (300-360 g)

Garnering

  • 2 msk sesamfrön

Burgare

  • 500 g räkor med skal - eller 240 g skalade
  • 800 g laxfilé - utan skinn och ben
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 msk ingefära - finriven
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 2 msk olivolja

Coleslaw

  • 1 klyfta vitkål - (250 g)
  • 1 morot
  • 1 äpple - syrligt
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk citron - pressad
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • bladspenat - eller rucola
  • silverlök
  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Bröd: Värm mjölken till finger­varmt, 37 grader. Smula jästen i en ­bunke. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, olja, socker, salt, ägg och mjöl. Arbeta degen, gärna i hushållsmaskin, ca 8 min eller ca 15 min för hand. Låt jäsa ca 45 min ­under bakduk.

  2. Ta upp degen på arbetsbänken och dela den i 16 bitar. Forma degen till runda bullar och platta till dem. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåts­papper över bröden och lägg en plåt över. Tryck till och lägg en tyngd ­på plåten (ca 1 kilo). Låt jäsa ca 30 min. Sätt ­ugnen på 225 grader.

  3. Grädda bröden mitt i ugnen 7–10 min, tills de har fått fin färg. Låt ­bröden kallna på galler.

  4. Burgare: Skala räkorna. Skär ­laxen i mindre bitar. Kärna ur och strimla chilin. Skala vitlöksklyftan.

  5. Mixa laxen hastigt i en matberedare tillsammans med chili, vitlök, ingefära, salt och peppar. Tillsätt räkorna och mixa hastigt. Det ska vara textur kvar i räkorna. Forma färsen till 16 små burgare.

  6. Coleslaw: Riv vitkålen, gärna på mandolin. Skala och grovriv morötterna. Kärna ur och riv äpplet. Krama ut så mycket saft som möjligt ur äpplet. Skär sedan alla grönsaker  rakt över i mindre bitar.

  7. Blanda rotfrukter och äpple med majonnäs, yoghurt, citronsaft, senap, salt och peppar.

  8. Stek laxbiffarna i olja ca 2 min på varje sida. Servera dem i bröden med coleslaw, spenat, lök och krasse.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!