Recept av Monika Eisenman
Ragù alla Bolognese – recept på köttfärssås
Koktid: 45 minuter
I ugn: 3 timmar
Aktiv tid c:a 20 minuter
Ragù alla Bolognese - långkokt köttfärssås extra allt, med högrevsfärs, rotselleri, pancetta, kycklinglever, sardeller och vitt vin.
Ingredienser
-
500 g
högrevsfärs
- grovmalen
-
2
gula lökar
-
2
vitlöksklyftor
-
1
morot
-
100 g
rotselleri
-
2 msk
olivolja
- + 2 msk
-
100 g
pancetta
- tärnad, eller bacon
-
80 g
kycklinglever
-
1 tsk
sardellcréme
- eller 2–3 hackade sardeller
-
3 msk
tomatpuré
-
3 dl
mjölk
- (3 %)
-
1 krm
muskotnöt
- nymald
-
3 dl
vitt vin
- torrt
-
800 g
tomater
- hela, på burk eller tetra, gärna San Marzano
-
1 msk
salt
-
1 tsk
svartpeppar
- nymald
Tillbehör
-
600 g
pappardelle
- tagliatelle eller fettucinne
-
parmesan
- riven
Garnering
-
basilika
Gör så här
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och finhacka morot och selleri.
-
Stek pancettan i 2 msk olja ca 2 min. Tillsätt lök, vitlök, morot och selleri och fräs ytterligare ca 2 min. Ta upp och fräset på ett fat.
-
Finhacka levern. Fräs levern i 2 msk olja ca 2 min. Tillsätt köttfärsen och stek tills den fått fin färg. Tillsätt grönsakerna, sardeller, tomatpuré, mjölk och muskotnöt. Låt sjuda utan lock tills all mjölk har kokat bort. Rör om då och då.
-
Sätt ugnen på 125°. Rör ner vin och tomater i grytan och ställ den mitt i ugnen med locket på glänt. Låt sjuda i ugnen 3-4 timmar. Rör om då och då. Krydda med salt och peppar.
-
Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
-
Servera pastan med sås, riven parmesan och basilika.