Rågsiktsfrallor - nattjäst saftigt frukostbröd
I kyl: 8 timmar
Jäsning: 30 minuter
I ugn: 15 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Blanda ihop degen kvällen före och grädda på morgonen. Brödet blir extra smakrikt när det får jäsa länge.
Ingredienser
-
15 g
jäst
-
4 dl
vatten
-
1 msk
honung
-
1 tsk
anis
- hel
-
1 tsk
fänkål
- hel
-
2 tsk
salt
-
1 dl
grovt rågmjöl
-
7 dl
rågsikt
- (385 g) ca
Gör så här
-
På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och lös upp jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en lös deg. Plasta bunken och låt stå i kylen i ca 8 tim.
-
På morgonen: Sätt ugnen på 250° och ställ in en långpanna nederst i ugnen.
-
Häll ut degen försiktigt på en mjölad arbetsbänk och dra ut den till en längd. Degen är ganska kletig så mjöla händerna. Skär degen i 8 lika stora bitar med en degskrapa. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mjöl över dem och låt jäsa under bakduk i ca 30 min.
-
Ställ in bröden mitt i ugnen och häll 1 dl vatten i långpannan. Detta gör att det bildas ånga i ugnen som ger en fin yta på bröden. Grädda frallorna i ca 15 min tills 96° innertemperatur. Låt frallorna svalna på galler.