Rågsiktsfrallor - nattjäst saftigt frukostbröd

Blanda ihop degen kvällen före och grädda på morgonen. Brödet blir extra smakrikt när det får jäsa länge.

Cecilia Hagerling Larsson
Rågsiktsfrallor - nattjäst saftigt frukostbröd
Rågsiktsfrallor Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 15 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 tsk anis - hel
  • 1 tsk fänkål - hel
  • 2 tsk salt
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl rågsikt - (385 g) ca

Gör så här

  1. På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Häll över vattnet och lös upp jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en lös deg. Plasta bunken och låt stå i kylen i ca 8 tim.

  2. På morgonen: Sätt ugnen på 250° och ställ in en långpanna nederst i ugnen.

  3. Häll ut degen försiktigt på en mjölad arbetsbänk och dra ut den till en längd. Degen är ganska kletig så mjöla händerna. Skär degen i 8 lika stora bitar med en degskrapa. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mjöl över dem och låt jäsa under bakduk i ca 30 min.

  4. Ställ in bröden mitt i ugnen och häll 1 dl vatten i långpannan.  Detta gör att det bildas ånga i ugnen som ger en fin yta på bröden. Grädda frallorna i ca 15 min tills 96° innertemperatur. Låt frallorna svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?