Rågrutor i långpanna

Recept på rågrutor i långpanna. Degen kan även kalljäsa över natten och rutorna kan sedan gräddas på morgonen.

Linda Andersson
Rågrutor i långpanna

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 dl rågmjöl - fint
  • 0,5 dl sirap - ljus
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk brödkryddor
  • 10 - 11 dl rågsikt - (550-605 g)

Gör så här

  1. Smält smöret. Häll över vattnet och värm till 37°. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt rågmjöl, sirap, salt, brödkryddor och rågsikt, lite i taget. Knåda degen kraftigt 2-3 min.

  2. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min.

  3. Platta ut degen i en långpanna, ca 30 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper. Nagga ytan med en gaffel och strö över lite rågmjöl. Skär degen i rutor med en kniv eller en degskrapa. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 °.

  4. Grädda brödet mitt i ugnen 18–20 min. Låt det svalna på ett galler under bakduk.

  5. Recept Anna Nordh, Hembakat

Vad tyckte du om receptet?