Rågmjölsstekt gös med brynt päronsmör och vinterkål

Rågmjölsstekt gös med brynt päronsmör och vinterkål är lyxigt och gott. Du kan använda andra sorters vit fisk, t ex torsk eller rödspätta i detta recept. Savojkål kan ersättas med vit- eller rödkål.

Mette Helbaek
Rågmjölsstekt gös med brynt päronsmör och vinterkål
AOM 2002 Vinterfisk PUBLICERAD TEXT: Foto: Magnus Carlsson / BMB

Ingredienser

  • 600 g gösfilé - MSC-märkt
  • 2 dl rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 50 g smör

Kål

  • 800 g savojkål
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Brynt smör

  • 1 päron
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl persilja - grovhackad

Gör så här

  1. Kål: Skär kålen i 8 klyftor. Droppa över olja och krydda med salt. Stek i en torr stekpanna 4–5 min på varje sida.

  2. Smör: Kärna ur och skär päronet i tärningar. Bryn smöret, passa noga så det inte bränns vid. Lägg i päron, salt och persilja.

  3. Skär fisken i portionsbitar. Blanda rågmjöl och salt. Vänd fiskbitarna i rågmjölet.

  4. Stek fisken i olja och smör på medelvärme 2–3 min på varje sida.

  5. Servera fisken och päronsmöret ovanpå den stekta kålen.

Vad tyckte du om receptet?