Rågbröd med svampcrème och picklad rödlök

Enkelt recept på rågbrödsrundlar, alltså rågbröd du stansar ut med hjälp av t ex ett glas, och sedan toppar med härlig svampcrème och picklad rödlök. Tidsåtgång: cirka 45 minuter + tid för pickling
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Picklad rödlök

  • 2 rödlökar
  • 1 msk ättiksprit
  • 2 msk strösocker
  • 2 krm salt
  • 2 msk vatten

Svampcrème

  • 1 schalottenlök
  • 200 g kastanjechampinjoner
  • 2 msk smör
  • 1 dl kikärter - kokta
  • 1 msk citrontimjan
  • 1 dl crème fraiche
  • salt - peppar

Till servering

  • 15 skivor danskt rågbröd

Till garnering

  • citrontimjan

Gör så här

  1. Picklad rödlök: Skala och skiva löken tunt på mandolin eller med kniv. Blanda samman ättiksprit, socker, salt och vatten i en skål och rör tills sockret löst sig. Blanda ner löken i lagen. Låt stå i kylen, 30–60 minuter.

  2. Svampcrème: Skala och hacka schalottenlöken. Ansa och dela svampen i bitar. Fräs lök och svamp i smör tills smöret blir genomskinligt. Lägg över i en skål och tillsätt kikärter, citrontimjan och crème fraiche. Mixa till en slät kräm med mixerstaven.

  3. Stansa två rundlar med ett mått i varje brödskiva, cirka 5 centimeter i diameter. Spritsa en klick svampcrème ovanpå och garnera med picklad lök och citrontimjan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök