Rågbröd med forellrom, ostcrème och vit soja

Rågbröd med forellrom, ostcrème och vit soja är ett lyxigt drinktilltugg. Brödet som blir över när man stansat rundlar rostas med smör till ett krispigt smul som strös över tilltugget.
David Lundqvist
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4 skivor kavring
  • 50 g smör - + 50 g
  • 2 msk rapsolja
  • 0,5 krm salt - + 1 krm
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Forellrom

  • 50 g forellrom
  • 2 msk soja - vit (ljus) eller japansk soja

Ostcrème

  • 100 g svecia - riven, lagrad minst 6 månader
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja
  • 2 krm salt

Garnering

  • smörgåskrasse
  • lökblomma

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Stansa ut två rundlar vardera ur brödskivorna, ca 2 1/2 cm i diameter. Bryn 50 g smör i oljan i en stekpanna på medelvärme. Stek brödrundlarna tills de är gyllene på båda sidor. Krydda med 1/2 krm salt och peppar.

  2. Mixa sönder brödkanterna i en matberedare med 1 krm salt. Smält 50 g smör, blanda med brödsmulorna och fördela på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 30 min, tills det är krispigt, rör om då och då.

  3. Rom: Lägg rommen i sojan och låt dra ca 20 min.

  4. Ostcrème: Koka upp grädden och häll den över osten i en matberedare. Mixa slätt. Tillsätt äggulor och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under mixning. Krydda med salt. Låt kallna och lägg krämen i en spritspåse.

  5. Spritsa ostcrèmen på brödrundlarna. Toppa med krispigt smulat bröd och forellrom. Garnera med smörgåskrasse och lökblomma.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!