Rågbröd i långpanna

Det är praktiskt att baka bröd i långpanna. Rågbitarna blir jättegoda som frukostbröd eller att servera som komplement till en soppa.

Elisabeth Johansson
Rågbröd i långpanna
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten - 37 grader
  • 1 dl sirap - mörk
  • 2 tsk salt
  • 6,5 dl rågmjöl
  • 8,5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vatten, sirap och salt.

  2. Tillsätt rågmjölet och arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg. Arbeta degen i 4-5 minuter. Sätt plastfilm över bunken eller lägg på en bakduk. Låt jäsa i cirka 40 minuter.

  3. Sätt ugnen på 225 grader. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda ihop degen lätt och platta ut den i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Låt jäsa i 20 minuter under bakduk.

  4. Markera bitar genom att skära med en vass kniv. Nagga lätt med gaffel på ovansidan.

  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

  6. Ta ut långpannan och flytta över hela bakplåtspappret till ett galler. Låt brödet svalna under bakduk.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök