Råbiff på rostad jordärtskocka med hasselnötter

Råbiff på rostad jordärtskocka med hasselnötter är både mjukt och knaprigt. Majonnäsen som blir över är god att servera till bland annat rostbiff med rostad lök.
Elisabeth Johansson
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 150 g oxfilé
  • 1,5 msk soja - japansk
  • 1 krm sesamolja
  • 2 krm salt

Jordärtskockor

  • 5 jordärtskockor - avlånga
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 2 msk hasselnötssmör
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk senap
  • 2 dl rapsolja
  • 2 krm salt

Saltrostade hasselnötter

  • 0,5 dl hasselnötter
  • 1 krm olivolja
  • 0,5 krm salt

Garnering

  • krasse - t ex sakura eller shiso
  • sesamfrön - svarta

Gör så här

  1. Jordärtskockor: Sätt ugnen på 225°. Skrubba jordärtskockorna noga i ljummet vatten. Skär dem i halvor på längden. Blanda jordärtskockorna med olja och salt och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Rosta jordärtskockorna mitt i ugnen tills de mjuknat, ca 20 min. Låt kallna.

  3. Majonnäs: Blanda ägg, hasselnötssmör, vinäger och senap i en hög mixerkanna. Tillsätt oljan. Sätt en mixerstav i botten på kannan och mixa medan mixerstaven sakta dras uppåt. Krydda majonnäsen med salt.

  4. Saltrostade nötter: Grovhacka nötterna. Rosta dem i olja och salt i en stekpanna under omrörning tills de fått fin färg. Låt kallna.

  5. Skär köttet i små tärningar. Blanda dem med soja, olja och salt.

  6. Fördela köttet på jordärtskockorna. Lägg eller spritsa en liten klick majonnäs vid sidan om köttet. Strö över saltrostade nötter och garnera med krasse och sesamfrön.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!