”Råbiff” på rödbeta med getostkräm och sallad

Recept på rödbetsråbiff. Den passar såklart köttätare också. Tricket är att blanda ugnsbakad och råriven rödbeta, för att maxa smak och konsistens. Här får du lära sig hur du gör en lika elegant förrätt som på krogen.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g rödbetor - färska
  • 0,5 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 msk balsamvinäger - vit eller röd
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 avokado
  • 0,5 msk citron - pressad
  • 1 krm salt

Getostkräm

  • 30 g getost - vällagrad + 20 g, t ex Chevrette
  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt

Tillbehör

  • 20 g rödbetschips
  • 1 dl valnötter
  • 50 g salladsmix

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och skala rödbetorna. Skär rödbetorna i halvor, men ta undan 100 g till senare.

    Foto: Helén Pe

  2. Lägg rödbetshalvorna på ett ark ugnsfolie. Blanda med 1/2 msk olja och vik ihop paketet. Lägg paketet på en plåt och tillaga mitt i ugnen tills rödbetorna är helt mjuka, ca 1 timme. Låt svalna.

    Foto: Helén Pe

  3. Riv de bakade och den råa röd - betan grovt på rivjärn. Rör ihop rödbetor, olja, vinäger, flingsalt och peppar.

    Foto: Helén Pe

  4. Halvera och gröp ur avokadon. Mosa halvorna grovt i skål. Tillsätt citronsaft och salt.

    Foto: Helén Pe

  5. Getostkräm: Riv 30 g ost fint på rivjärn, gärna zestjärn. Vispa ihop äggula, senap och citronsaft. Häll försiktigt i oljan i en tunn stråle och vispa till en tjock majonnäs. Krydda med salt. Rör i den rivna osten.

    Foto: Helén Pe

  6. Fördela avokadomoset jämnt i botten på en stansring. Fyll på med rödbetsrivet och packa ihop med hjälp av en stanspress eller sked. Ta bort ringen och toppa med getostkräm, rödbetschips och nötter. Riv över 20 g ost och garnera med salladsmix.

Det blir lite avokadokräm över, men den är underbart god att servera till grillad sparris, kött, pommes frites mm. Avokadon går bra att hoppa över om man önskar, men den bidrar till extra krämighet och ett vackert utseende. Rödbetchipsen finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!