Rabarberspritz med vanilj
Recept på härlig försommardrink med rababer. Se till att alla ingredienser till drinken är kalla.
Ingredienser
-
2 msk
rabarbersirap
- se recept
-
2 tsk
likör
- med vaniljsmak t ex Galliano eller Licor 43
-
1 tsk
saft från citron
-
1
rabarberstjälk
- liten
-
1,5 dl
mousserande vitt vin
- torrt, t ex crémant, prosecco eller cava
Rabarbersirap, 2 dl:
-
200 g
rabarber
-
0,5 dl
vatten
-
1 dl
strösocker
Gör så här
-
Rabarbersirap: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Använd gärna späda röda stjälkar för att få fin färg på sirapen. Häll på vatten och tillsätt socker. Sjud under lock ca 5 min.
-
Sila och pressa all saft ur rabarbern. Låt kallna. Förvara sirapen i kyl. Håller ca 1 vecka.
-
Häll rabarbersirap, vaniljlikör och pressad citron i glaset. Dra av en remsa av rabarberstjälken och lägg i glaset.
-
Toppa med mousserande vin.