Rabarberspritz med vanilj

Recept på härlig försommardrink med rababer. Se till att alla ingredienser till drinken är kalla.

Rabarberspritz med vanilj
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 2 msk rabarbersirap - se recept
  • 2 tsk likör - med vaniljsmak t ex Galliano eller Licor 43
  • 1 tsk saft från citron
  • 1 rabarberstjälk - liten
  • 1,5 dl mousserande vitt vin - torrt, t ex crémant, prosecco eller cava

Rabarbersirap, 2 dl:

  • 200 g rabarber
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Rabarbersirap: Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Använd gärna späda röda stjälkar för att få fin färg på sirapen. Häll på vatten och tillsätt socker. Sjud under lock ca 5 min.

  2. Sila och pressa all saft ur rabarbern. Låt kallna. Förvara sirapen i kyl. Håller ca 1 vecka.

  3. Häll rabarbersirap, vaniljlikör och pressad citron i glaset. Dra av en remsa av rabarberstjälken och lägg i glaset.

  4. Toppa med mousserande vin.

Vad tyckte du om receptet?