Rabarbersmulkaka med mandelmassa
I kyl: 30 minuter
I ugn: 35 minuter
Aktiv tid c:a 40 minuter
Saftig och sötsyrlig kaka som bakas i långpanna vilket ger många goda bitar.
Med mazarinmassa, rabarber och smuldeg har den här kakan allt man kan önska.
Ingredienser
-
240 g
smör
-
360 g
vetemjöl
- (6 dl)
-
120 g
florsocker
- (2 dl)
-
40 g
äggula
- (2 st)
Mazarinmassa
-
400 g
mandelmassa
-
175 g
smör
- rumsvarmt
-
1 dl
strösocker
-
2 tsk
kardemumma
- mald
-
4
ägg
-
2 msk
vetemjöl
Smuldeg
-
100 g
strösocker
-
180 g
vetemjöl
- (3 dl)
-
40 g
havregryn
- (1 dl)
-
5 g
bakpulver
- (1 tsk)
-
120 g
smör
- rumsvarmt
Fyllning
-
5
rabarberstjälkar
-
3 msk
strösocker
-
2 msk
potatismjöl
Gör så här
-
Blanda ihop alla ingredienserna till mördegen. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min.
-
Kavla ut degen och lägg den i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Nagga bottnen med en gaffel.
-
Mazarinmassa: Finriv mandelmassan. Blanda mandelmassan
med smör, socker och kardemumma. Blanda i äggen, ett i taget.
Rör i mjölet. Bred mazarinmassan över mördegsbottnen.
-
Smuldeg: Blanda ihop alla ingredienserna till en smulig deg. Sätt ugnen på 175°.
-
Fyllning: Skär rabarbern i tunna skivor (om stjälkarna är trådiga och grova så skala dem först). Blanda socker och potatismjöl och vänd rabarberbitarna i blandningen. Fördela rabarberbitarna över mazarinmassan och strö över smuldegen.
-
Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Flytta ner kakan till nedre delen av ugnen om den
börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna innan den skärs i bitar.