​​Rabarbersmulkaka med mandelmassa

Saftig och sötsyrlig kaka som bakas i långpanna vilket ger många goda bitar.

Med mazarinmassa, rabarber och smuldeg har den här kakan allt man kan önska.

Elisabeth Johansson
​​Rabarbersmulkaka med mandelmassa
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 240 g smör
  • 360 g vetemjöl - (6 dl)
  • 120 g florsocker - (2 dl)
  • 40 g äggula - (2 st)

Mazarinmassa

  • 400 g mandelmassa
  • 175 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk kardemumma - mald
  • 4 ägg
  • 2 msk vetemjöl

Smuldeg

  • 100 g strösocker
  • 180 g vetemjöl - (3 dl)
  • 40 g havregryn - (1 dl)
  • 5 g bakpulver - (1 tsk)
  • 120 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 5 rabarberstjälkar
  • 3 msk strösocker
  • 2 msk potatismjöl

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till mördegen. Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 min.

  2. Kavla ut degen och lägg den i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Nagga bottnen med en gaffel.

  3. Mazarinmassa: Finriv mandel­massan. Blanda mandelmassan

    med smör, socker och kardemumma. Blanda i äggen, ett i taget.

    Rör i mjölet. Bred mazarinmassan över mördegsbottnen.

  4. Smuldeg: Blanda ihop alla ­ingredienserna till en smulig deg. Sätt ugnen på 175°.

  5. Fyllning: Skär rabarbern i tunna skivor (om stjälkarna är trådiga och grova så skala dem först). Blanda socker och potatismjöl och vänd rabarberbitarna i blandningen. ­Fördela rabarberbitarna över mazarinmassan och strö över smuldegen.

  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 35–40 min. Flytta ner kakan till nedre delen av ugnen om den

    börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna innan den skärs i bitar.

Vad tyckte du om receptet?