Rabarbersabayon med rabarber och rostad vit choklad

Recept på rabarbersabayon med fänkålsbakad rabarber och rostad vit choklad – kan göras på fryst och försiktigt tinad rabarber. Sabayonen kan  också göras på koncentrerad rabarbersaft.
Lisa Lemke
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

  • 6 rabarberstjälkar - späda
  • 1 dl rårössocker
  • tsk fänkålsfrön - mortlade
  • 75 g choklad - vit
  • 4 äggulor

Rabarbersockerlag

  • 200 g rabarber
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Gör så här

  1. Rabarbersockerlag: Strimla rabarbern och lägg den i en kastrull. Tillsätt socker och vatten. Koka upp och låt sjuda utan lock tills lagen kokat ner till 1 dl. Sila av lagen och låt svalna, spara rabarbern till t ex frukostyoghurten.

  2. Sätt ugnen på 150°. Skala rabarberna och skär dem i ca 12 cm långa bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Mortla ihop socker och fänkålsfrön och strö över rabarbern. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min, tills rabarbern är mjuk men fortfarande håller ihop. Ta ut och låt svalna.

  3. Höj ugnsvärmen till 175°. Riv chokladen och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen 5–7 min, tills chokladen är gyllenbrun. Låt svalna.

  4. Ställ en kastrull med lite vatten på spisen och sätt en mindre kastrull eller skål i den större, så att det bildas ett vattenbad. Blanda äggulor och rabarbersockerlag i den mindre kastrullen och vispa kraftigt under tiden som blandningen försiktigt värms upp. Vispa kraftigt ca 5 min, tills blandningen är luftig, krämig och ljusgul.

  5. Servera sabayonen genast till de bakade rabarberna. Strö rostad vit choklad på toppen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!