Rabarberpaj

Nu vill vi ha rabarber i allt. Här är en smulig paj som är försvinnande god!
Allt om Mat

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl - (210 g)
  • 3 msk strösocker
  • 1 äggula

Smuldeg

  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl pärlsocker

Fyllning

  • 1 kg rabarber - späda
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 dl råsocker
  • 3 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 3 msk vatten

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Låt vila i kylskåp ca 30 min.

  2. Blanda ingredienserna till smuldegen.

  3. Skölj och ansa rabarbern. Skär dem i cm-tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull.

  4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg både stång och frön i kastrullen. Tillsätt sockret.

  5. Koka upp och låt sjuda 3-4 min. Ta upp 1 ½ dl rabarber med lite spad att spara till sorbeten.

  6. Blanda majsstärkelse och vatten. Rör ner redningen i rabarber-kompotten och låt koka upp. Ta upp vaniljstången. Låt kompotten svalna.

  7. Sätt ugnen på 200°.

  8. Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk. Klä en pajform, ca 28 cm i diameter, med degen. Nagga med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen ca 5 min.

  9. Fyll det förgräddade pajskalet med rabarberkompotten. Toppa med smuldegen.

  10. Sänk värmen till 175º och grädda ytterligare ca 30 min. Låt pajen svalna. Görs pajen i portionsformar gräddas pajen hela tiden i 200°, ca 15 min.

    Foto: Agneta Thorsèn

    Så här tjusigt kan de tredelade desserten serveras (med rabarberpaj, crème brûlée och rabarbersorbet).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!