Rabarberpaj toppad med frasigt mandelspån

Recept på rabarberpaj toppad med mandelspån. Vaniljglass eller vaniljsås är ett måste till rabarberpajen.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 150 g smör - kylskåpskallt, tärnat
  • 1 stort ägg - kylskåpskallt

Fyllning

  • 500 g rabarber - späd
  • 1,5 - 2 dl socker

Till garnering

  • 1,5 dl mandelspån - ca
  • 2 msk smör
  • 2 - 3 msk socker
  • myntablad
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Mät upp vetemjöl och socker i en matberedare monterad med en kniv och kör tills allt blandas. Tillsätt smörtärningar och kör till smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills degen formas till en boll. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diametern, så att den kommer lite över kanten. Låt vila i frysen ca 30 minuter.

  2. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 15 minuter.

  3. Ansa och skär rabarber i 3-4 cm sneda bitar. Blanda rabarber och socker och låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter, tills den börjar safta sig. Ta upp rabarber och lägg den i pajskalet (vätskan som blir kvar kan du använda t ex till saft)

  4. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och grädda tills rabarber är mjuk, ca 25 minuter.

  5. Fräs mandelspån i smöret. Blanda i hälften av sockret.

  6. Fördela fraset över pajen, garnera med resten av strösockret och myntablad. Servera med vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!