Rabarberkräm med vispad crème fraiche och kaksmulor med smak av älgört

Rabarberkräm med vispad crème fraiche och kaksmulor med smak av älgört är en genomarbetad dessert. Rabarberkrämen får en lätt ­kryddig smak av kardemumma och lagerblad. Om rabarber­blasten är späd kan den stekas i smör och socker och serveras till.
Filip Fastén
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 kg rabarber - gärna glasrabarber
  • 100 g jordgubbar
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kardemummakärnor - finstötta
  • 1 vaniljstång
  • 1 lagerblad

Smuldeg

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 msk älgört - mald

Tillbehör

  • 2,5 dl crème fraiche
  • 1 dl älgörtsirap - se recept nedan

Gör så här

  1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, smör, socker och älgört till en smulig deg. Fördela den på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 10–15 min. Rör om efter halva ­tiden. Låt kallna.

  2. Skala och skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker och vin och låt koka upp. Häll i vattnet och tillsätt kardemumma, vanilj och lagerblad. Låt sjuda 20–30 min utan lock. Låt svalna.

  3. Vispa crème fraichen fast med elvisp.

  4. Fördela krämen i åtta tallrikar. Klicka på crème fraiche, strö över smuldeg, ringla sirapen över.

Älgörtssirap

Mald älgört och älgörtssirap finns ofta att köpa i hälsokostbutiker. Hittar du den inte kan du i stället använda torkad mald kamomill och lönnsirap.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!