Rabarberkräm med vispad crème fraiche och kaksmulor med smak av älgört

Rabarberkräm med vispad crème fraiche och kaksmulor med smak av älgört är en genomarbetad dessert. Rabarberkrämen får en lätt ­kryddig smak av kardemumma och lagerblad. Om rabarber­blasten är späd kan den stekas i smör och socker och serveras till.

Filip Fastén
Rabarberkräm med vispad crème fraiche och kaksmulor med smak av älgört
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1,5 kg rabarber - gärna glasrabarber
  • 100 g jordgubbar
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kardemummakärnor - finstötta
  • 1 vaniljstång
  • 1 lagerblad

Smuldeg

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 msk älgört - mald

Tillbehör

  • 2,5 dl crème fraiche
  • 1 dl älgörtsirap - se recept nedan

Gör så här

  1. Smuldeg: Sätt ugnen på 200°. Blanda mjöl, smör, socker och älgört till en smulig deg. Fördela den på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 10–15 min. Rör om efter halva ­tiden. Låt kallna.

  2. Skala och skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar och lägg dem i en kastrull. Tillsätt socker och vin och låt koka upp. Häll i vattnet och tillsätt kardemumma, vanilj och lagerblad. Låt sjuda 20–30 min utan lock. Låt svalna.

  3. Vispa crème fraichen fast med elvisp.

  4. Fördela krämen i åtta tallrikar. Klicka på crème fraiche, strö över smuldeg, ringla sirapen över.

Vad tyckte du om receptet?

Älgörtssirap

Mald älgört och älgörtssirap finns ofta att köpa i hälsokostbutiker. Hittar du den inte kan du i stället använda torkad mald kamomill och lönnsirap.