Rabarberkladdkaka med vit choklad

Recept på rabarberkladdkaka med vit choklad. Detta blir en lite högre kladd­kaka, därav den längre ugns­tiden. Det går bra att använda en form med 24 cm i diameter. Minska då gräddningstiden till ca 25 min.

Petra Lindstrand
Rabarberkladdkaka med vit choklad
Recept på rabarberkladdkaka med vit choklad. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 g choklad - vit
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker - 1/2 msk
  • 2,5 dl vetemjöl - + 1 msk
  • 200 g rabarber - späd

Tillbehör

  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills den smält.

  3. Rör i ägg, 2 dl socker och 2 1/2 dl mjöl. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter.

  4. Ansa och skiva rabarbern. Blanda den med 1/2 msk socker och 1 msk mjöl. Fördela rabarbern över smeten.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 55 min, tills kakan är torr på sidorna men lite kladdig i mitten. Låt den svalna och ställ in i kyl.

  6. Servera kakan med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Sugen på annat gott med rabarber? Se här:

Läs också:

Klassisk kladdkaka

Så lyckas du med kladdkakan - konditorns bästa tips!