Rabarberkaka med vaniljkesella

Servera den läckra rabarberkakan med lite vaniljkesella. Sockerfri vaniljglass är också gott till.

Elisabeth Johansson
Rabarberkaka med vaniljkesella
Glutenfri rabarberkaka utan vitt socker Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

Rabarberkaka

  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kardemummakärnor - malda i mortel
  • 4 ägg
  • 2 dl lättströ - eller sötströ
  • 125 g smör - smält
  • 0,5 dl grädde
  • 2 - 3 rabarberstjälkar
  • smör och mandelmjöl - till formen

Vaniljkesella

  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk lättströ - eller sötströ
  • 1 dl kesella

Gör så här

  1. Rabarberkaka: Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Smörj en springform, 22 centimeter i diameter, med smör. Bröa springformen med mandelmjöl.

  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål.

  4. Vispa ägg och lättströ eller sötströ fluffigt.

  5. Smält smöret i en kastrull, dra av kastrullen från värmen och tillsätt grädden.

  6. Vispa ner smörblandningen och de torra ingredienserna i äggvispet.

  7. Skär rabarbern i bitar (skala rabarbern om den är kraftig, späda stjälkar behöver inte skalas).

  8. Häll upp smeten i formen och fördela rabarberbitarna över smeten.

  9. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.

  10. Vaniljkesella: Vispa upp grädden med vaniljpulver och lättströ eller sötströ. Blanda i kesellan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök