Rabarberkaka med kardemumma

Rabarberkaka med kardemumma är en härlig och lite seg kaka med knäckig smak av brynt smör.
Anna Wendt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 4 rabarberstjälkar - gärna tunna
  • kokos - till formen, riven

Tillbehör

  • grädde - lättvispad, eller vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret och låt det bli brynt och gyllene. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

  2. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, salt och hälften av kardemumman. Rör ner smöret i äggsmeten och vänd därefter i mjölblandningen.

  3. Smörj en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant, och bröa den med riven kokos. Häll smeten i formen. Skär rabarbern i stavar, dela dem på längden om de är tjocka. Lägg i ett fint mönster. Strö resten av kardemumman över kakan.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen 30–35 min, den ska vara lite kladdig och seg. Låt svalna. Servera med lättvispad grädde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!