Rabarber- och kolanötspaj

Recept på rabarber- och kolanötspaj. Kolanötter på toppen ger extra crunch till den syrliga smulpajen. 
Tove Nilsson
Rabarber- och kolanötspaj
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g rabarber
  • 250 g jordgubbar
  • 1 dl strösocker - + 1 dl + 1,5 dl
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk flingsalt - + 1 krm
  • 150 g smör - + 50 g
  • 150 g hasselnötter - rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär raberbern i skivor. Snoppa jordgubbarna. Blanda rabarber, jordgubbar, 1 dl socker och potatismjöl i en pajform, 24 cm diameter. 

  2. Blanda havregryn, mjöl, 1 dl socker, 1 tsk flingsalt och 150 g smör till en smuldeg. Toppa rabarber och jordgubbar med smuldegen. 

  3. Grädda pajen mitt i ugnen ca 20 min, tills degen fått fin färg. 

  4. Smält 1 ½ dl socker i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Vispa ner 50 g smör i sockret. Blanda snabbt ner hasselnötter och 1 krm flingsalt. 

  5. Ta ut pajen och toppa med kolanötterna. Grädda ytterligare ca 10 min. Låt svalna före servering. 

Vad tyckte du om receptet?