Rabarber- och jordgubbssylt

Denna rabarber- och jordgubbssylt är familjens favoritsylt, oumbärlig både för stora och små. Den passar till det mesta – pannkakor, våfflor, i filen, på mackan eller på gröten. Suveränt god till en bit brie eller camembert.  Kan även kokas av frysta bär. 

/matredaktör Gunilla von Heland

Rabarber- och jordgubbssylt
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 500 g rabarber
  • 750 g jordgubbar
  • 2 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 2 msk saft från citron - pressad
  • 1 kg syltsocker

Gör så här

  1. Skölj bären, skala och skiva rabarbern i cm-tjocka skivor. Blanda bär och rabarber i en gryta. Tillsätt vatten, vaniljstång och citronsaft. Koka 10 min utan lock.

  2. Rör ner sockret och koka upp. Låt sjuda ca 5 min. Skumma och häll upp på väl rengjorda, varma burkar och sätt på lock. Låt svalna.

Vad tyckte du om receptet?

Förvaring och hållbarhet

Rabarber- och jordgubbssylten är hållbar upp till 6 månader, förvaras svalt. Sylten kan också frysas.