Quiche-rutor med ost

Gör pajen dagen innan och låt den stå kallt så blir den perfekt att ta med på utflykten.

Åsa Swanberg
Quiche-rutor med ost
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten - ca
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 50 g bladspenat - färsk
  • 2 dl prästost - riven, lagrad
  • 4 ägg
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 10 körsbärstomater
  • 2 - 3 salladslökar

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Mixa mjöl och tärnat smör i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut den något och lägg den i plastfolie i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  2. Kavla ut degen till en platta som täcker botten och kanten på en pajform, ca 20 x 25 cm. Klä formen med degen och nagga bottnen med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie så att de inte åker ner. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 min.

  3. Lägg spenaten i pajskalet. Strö över osten. Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i formen. Skär tomaterna i halvor och fördela dem i formen. Ansa salladslöken och lägg den på toppen.

  4. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30–40 min, tills äggstanningen stannat. Ta ut och låt svalna, och ställ sedan pajen i kylen. Skär den kalla pajen i rutor och toppa med timjan.

Vad tyckte du om receptet?