Quiche-rutor med ost

Gör pajen dagen innan och låt den stå kallt så blir den perfekt att ta med på utflykten.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten - ca
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 50 g bladspenat - färsk
  • 2 dl prästost - riven, lagrad
  • 4 ägg
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 10 körsbärstomater
  • 2 - 3 salladslökar

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Mixa mjöl och tärnat smör i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut den något och lägg den i plastfolie i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  2. Kavla ut degen till en platta som täcker botten och kanten på en pajform, ca 20 x 25 cm. Klä formen med degen och nagga bottnen med en gaffel. Täck kanterna med ugnsfolie så att de inte åker ner. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 min.

  3. Lägg spenaten i pajskalet. Strö över osten. Vispa ihop ägg och grädde. Krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i formen. Skär tomaterna i halvor och fördela dem i formen. Ansa salladslöken och lägg den på toppen.

  4. Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30–40 min, tills äggstanningen stannat. Ta ut och låt svalna, och ställ sedan pajen i kylen. Skär den kalla pajen i rutor och toppa med timjan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!