Quiche med rökt fläsk & brieost

En klassisk Quiche Lorraine, alltså ost– och skinkpaj, men med extra smak av rökt sidfläsk, vitt vin och en krämig brieost.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Botten

  • 3 dl siktat dinkelmjöl - eller vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör - kallt
  • 1 - 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 150 g rökt sidfläsk i bit
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • 175 g brieost - eller camembert, gärna opastöriserad
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald

Gör så här

  1. Botten: Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse i cirka 1 timme.

  2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i minst 30 minuter i kylen.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

  4. Fyllning: Tärna fläsket. Hacka lök och vitlök. Stek löken mjuk i en liten klick smör. Höj värmen och tillsätt fläsk och vitlök. Stek tills fläsket är brynt. Häll på vinet och låt koka in. Ta av från värmen och låt svalna.

  5. Skär osten i centimetertjocka skivor. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Fördela fläsket i det förgräddade pajskalet. Lägg på ostskivorna. Häll på äggstanningen.

  6. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 40 minuter tills den har fått en fin färg.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök