Quiche med brysselkål, getost och hasselnötter

Täck eventuellt quichen med aluminiumfolie så att den inte bränns vid under gräddningen.
Lena Söderström
Quiche med brysselkål, getost och hasselnötter
Foto: Eva Hildén

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör - kylskåpskallt, skuret i tärningar
  • 3 - 4 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 500 g brysselkål
  • 2 - 3 grönkålsblad
  • 1 stor purjolök
  • 1 msk smör och rapsolja
  • salt - peppar

Äggsmet

  • 3 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymalen
  • 3 dl grädde
  • 100 g getost - bredbar
  • 150 g ost - riven
  • 1 msk rapsolja - till pensling
  • 1 dl hasselnötskärnor - skalade, grovhackade
  • 2 krm flingsalt

Gör så här

  1. Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en degboll.

  2. Tryck ut degen i en rund pajform, cirka 22 centimeter i diameter, så att den kommer ut lite på kanten. Låt quichen vila i kylskåp cirka 30 minuter (gör fyllningen under tiden).

  3. Dela brysselkålen, men spara 4-5 hela brysselkål till garneringen. Förväll brysselkålen i kokande vatten cirka 3 minuter. Låt den rinna av i ett durkslag och skiva den. Förväll grönkålsbladen 1-2 minuter och låt dem rinna av.

  4. Ansa, snitta, skölj och skiva purjon. Fräs den i smör & rapsolja cirka 3 minuter. Tillsätt den skivade brysselkålen och fräs cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  5. Rör ihop ägg, salt, peppar, grädde och getost i en bunke. Vänd ner den rivna osten. Blanda i den frästa purjon och brysselkålen.

  6. Värm ugnen till 225 grader och förgrädda quichen cirka 15 minuter.

  7. Häll fyllningen i den förgräddade quichen. Pensla de hela grönkålsbladen och de sparade brysselkålen med oljan och lägg dem sedan ovanpå fyllningen. Strö över hasselnötter och flingsalt.

  8. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda quichen i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter, eller tills äggsmeten har stannat och pajen fått fin färg.

  9. Ta ut och låt quichen vila minst 30 minuter innan serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök