Quiche Lorraine – ost- och skinkpaj

Recept på quiche lorraine, en matpaj med ost och skinka.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 0,5 purjolök
  • 150 g lagrad ost - riven
  • 250 g varmrökt skinka - kassler eller bog i bit
  • 4 ägg
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl mjölk
  • salt - peppar

Till servering

  • sallad - blandad

Gör så här

  1. Lägg i mjöl, smör i bitar och salt i en matberedare med kniven monterad och kör 5–6 sekunder. Tillsätt vattnet och kör tills det bildas en degboll.

  2. Ta upp degen och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Plasta pajformen och ställ i kylen, 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda pajskalet i 10–15 minuter.

  3. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Mikra skivorna med 1 matsked vatten i en skål i mikron, 30 sekunder. Sila av vattnet. Blanda purjolök, fint tärnad skinka och riven ost och fördela i pajskalet.

  4. Vispa ihop ägg, gräddfil och mjölk och krydda med salt och peppar. Häll blandningen över fyllningen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen, cirka 30 minuter. Servera med en blandad sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök