Quiche Bourguignon – recept på matpaj

Lyckad blandning mellan Quiche Lorraine och Boeuf Bourguignon. Rökt sidfläsk, champinjoner, rött vin och syltlök ger en smakrik paj med fransk touch. Tidsåtgång: ca 60 min plus ca 2 tim vilotid i kylen plus ca 40 min gräddningstid
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

Deg

  • 4 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör - kallt
  • 2 msk vatten - kallt

Fyllning

  • 150 g rökt sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 200 g champinjoner - färska
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • 2 tsk timjan
  • 0,5 dl rött vin
  • 1 msk oxfond
  • 0,75 dl syltlök
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald
  • 3 dl ost - lagrad , grovriven
  • 1 ägg - till pensling

Gör så här

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.

  2. Låt vila i kylen i en plastpåse 30 minuter–1 timme.

  3. Tryck ut cirka 2/3 av degen i en pajform med löstagbar kant, 24–26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 1 timme i kylen. Låt även den lilla degbiten vila i kylen, inlindad i plast.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

  5. Tärna fläsket. Hacka lök och vitlök. Skär champinjonerna i fyra klyftor.

  6. Mjukstek löken i smör. Höj värmen och tillsätt fläsk och champinjoner. Stek tills fläsket är brynt och champinjonerna mjuka. Blanda i vitlöken mot slutet. Tillsätt timjan, vin och fond och låt koka in. Ta från värmen och blanda i syltlöken.

  7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar.

  8. Kavla ut resten av degen till en tunn platta. Sporra ut remsor.

  9. Fördela fläskfräset i det förgräddade pajskalet. Strö på osten. Häll över äggstanningen. Lägg på degremsorna i ett fint mönster. Pensla dem med lätt uppvispat ägg.

  10. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg

Recept från Mitt kök