Recept från PM och vänner
Punschkaramelliserade äpplen med citronmousse och sötsalt rågbröd
I kyl: 2 timmar
Aktiv tid c:a 40 minuter
Punschkaramelliserade äpplen med citronmousse och sötsalt rågbröd är en riktigt smarrig dessert. Alla moment i desserten kan förberedas dagen före. Ta med den goda punschlagen då du serverar äpplena.
Ingredienser
-
3
äpplen
- svenska, gärna Ingrid Marie
-
3 msk
strösocker
-
2 msk
vatten
-
2 msk
punsch
-
0,5 krm
salt
Mousse
-
2
gelatinblad
-
2
äggulor
-
0,75 dl
strösocker
-
2 msk
vatten
-
0,5
citron
-
1,75 dl
vispgrädde
-
1,75 dl
matyoghurt
Sötsalt rågbröd
-
75 g
rågbröd
- grovt
-
1 msk
smör
-
1 tsk
strösocker
-
1 krm
salt
Garnering
-
citronmeliss
Gör så här
-
Mousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Värm äggulor, socker och vatten under vispning till en ljusgul, fluffig kräm. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Ta upp gelatinbladen och smält dem i smeten. Tillsätt citronskal och –saft.
-
Vispa grädden lätt. Blanda ner yoghurten. Rör ner blandningen i äggsmeten. Ställ moussen i kylen att stelna ca 2 timmar.
-
Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Koka ihop socker och vatten i en stekpanna på medelvärme. Lägg i äppelbitarna och stek ca 2 min. Häll över punschen och tillsätt saltet. Låt äpplena kallna.
-
Smula sönder brödet. Stek smulorna i smöret och tillsätt socker och salt.
-
Fördela moussen på tallrikar. Lägg på äppelbitarna och strö över rågsmulorna. Garnera med citronmeliss och servera.