Pumpapaj med vispad grädde

Ett frasigt pajskal fyllt med pumpa, smaksatt med muskot och kanel. Vem kan motstå det i höstrusket? Ett krämigt gott recept på pumpapaj, perfekt som efterrätt till halloween.
Mitt Kök
Pumpapaj med vispad grädde
Foto: Thomas Carlén

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 125 g smör
  • 1 äggula

Fyllning

  • 400 g pumpa - utan skal och kärnor
  • 2 msk smör
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl muscovadosocker - mörkt
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 0,5 tsk muskotnöt - riven
  • 2 krm salt

Till servering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 - 2 tsk muscovadosirap - ev

Till garnering

  • florsocker
  • mynta

Gör så här

  1. Pajdeg: Lägg vetemjöl, socker och smör i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt äggulan och kör tills det blir en deg.

  2. Tryck ut degen i en pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Plasta och ställ formen i kylen i minst 30 minuter.

  3. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Skär pumpan i tärningar och fräs i en gryta med smör i cirka 10 minuter. Lägg över i matberedare och mixa till en puré. Låt svalna.

  4. Tillsätt ägg, strö- och muscovadosocker, majsstärkelse, grädde, kanel, ingefära, muskot och salt. Kör till en slät smet. Häll fyllningen i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Låt kallna.

  5. Vispa grädden och smaksätt eventuellt med muscovadosirap. Sikta över florsocker. Spritsa gräddklickar på pajen och garnera med mynta.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: Här hittar du massor av läskigt goda recept till halloween 

Recept från Mitt kök