Pumpapaj med kanderade pekannötter

Gör en fyllning med pumpapuré, vispgrädde, ägg och riven mandelmassa och grädda mitt i ugnen. Dekorera pajen med vispad grädde som formats till små ägg. Strö över hackad choklad, kaksmulor och lite kanel.
Elisabeth Johansson
Pumpapaj med kanderade pekannötter
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Pajbotten

  • 125 g smör - mjukt
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula

Fyllning

  • 400 g pumpa - butternutsquash eller muscat,skalade och kärnfria bitar
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kanel - mald
  • 2 tsk kardemumma - mald
  • 5 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g mandelmassa

Kanderade pekannötter

  • 1,5 dl pekannötter
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten

Tillbehör

  • 2 dl vispgrädde
  • 40 g mörk choklad - hackad
  • 0,5 dl kaksmulor
  • kanel - malen
  • grädde - lättvispad eller vaniljglass

Gör så här

  1. Pajbotten: Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och lägg den i en plastpåse i kylen i minst 30 minuter.

  2. Sätt ugnen på 175 grader.

  3. Kavla ut och fodra en pajform, cirka 22–24 centimeter, i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga botten med en gaffel.

  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

  5. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader.

  6. Koka pumpabitarna mjuka i vatten i cirka 20 minuter. Häll av vattnet.

  7. Kör pumpabitarna till en slät puré med mixerstav och blanda i socker, kanel och kardemumma. Låt purén svalna.

  8. Vispa ihop ägg och grädde. Riv mandelmassan fint och blanda i. Rör i pumpapurén och häll smeten i pajskalet.

  9. Grädda mitt i ugnen i 50–60 minuter eller tills fyllningen stannat.

  10. Kanderade pekannötter: Rosta nötterna lätt i en torr och varm stekpanna.

  11. Smält socker och vatten i en stekpanna till en ljus karamell. Vänd ner nötterna och vänd upp allt på en plåt med bakplåtspapper.

  12. Peta isär nötterna hastigt med en gaffel innan de hinner stelna.

  13. Servering: Vispa upp grädden. Forma ägg med en sked doppad i varmt vatten och lägg upp äggen på pajen. Lägg på kanderade pekannötter. Strö över hackad choklad, kaksmulor och kanel. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök