Pumpakladdkaka med chokladglasyr

En härlig kladdkaka som också är glutenfri. Recept på pumpakladdkaka att baka och njuta av till halloween, eller året runt. Mums!
Lena Söderström
Pumpakladdkaka med chokladglasyr
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 400 g pumpa - t ex muskat eller butternut
  • 200 g mörk choklad
  • 150 g smör - rumstempererad
  • 2,5 dl florsocker
  • 3 ägg
  • 2 dl mandelmjöl

Tryffel

  • 1,5 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g choklad - mörkchokladknappar eller hackad

Garnering

  • 2 msk pumpafrön - rostade
  • 1 - 2 krm flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela, kärna ur och skär pumpan i klyftor. Lägg pumpan med köttsidan upp på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Rosta pumpan i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pumpan är helt mjuk. Låt svalna och gröp ur all pumpakött, kasta skalen.

  3. Sänk ugnen på 175 grader. Smält chokladen och låt den kalna, men inte stelna.

  4. Mät upp smör och pumpa i en matberedare monterad med en kniv och mixa ihop. Mixa i siktat florsocker.

  5. Rör i ett ägg i taget. Rör i chokladen. Mixa i mandelmjölet. Häll smeten i en kakform, ca 22 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen 20-30 minuter, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Låt kakan kalna.

  7. Tryffel: Låt smöret smälta i en liten släpplättpanna. Tillsätt grädden och koka upp under omrörning.

  8. Ta pannan från värmen och rör i chokladen till en slät glasyr. Låt glasyren kallna och bre den över kakan. Garnera med rostade pumpafrön och flingsalt. Låt kakan stå kallt 1-2 timmar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök