Pumpakaka i långpanna med vit chokladtopping

Den här saftiga kakan med cream cheese och vit chokladtopping bakar du i långpannan och skär i rutor.
Lena Söderström
Foto: Lennart Weibull
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl rapsolja
  • 200 g pumpa - till exempel muscat, skalad och grovriven
  • 1 citron - finrivet skal
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kanel - mald

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g vit choklad
  • 300 g färskost - till exempel Philadelphia
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk citronsaft - färskpressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ägg och socker vitt och poröst i en bunke. Tillsätt olja, pumpa och citronskal.

  3. Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker, kanel. Rör ner och vispa i det i äggsmeten.

  4. Häll och bred ut smeten i en långpanna, cirka 30 x 20 cm, klädd med bakplåtspapper.

  5. Grädda kakan mitt i ugnen cirka 30 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Låt den kallna i formen.

  6. Stjälp upp kakan, kasta bakplåtspapper. Låt kakan kallna.

  7. Koka upp hälften av grädden i en liten släpplättpanna. Lägg i chokladen, ta pannan från värmen och rör om tills chokladen har smält.

  8. Vispa upp cream cheese i en bunke. Sikta i florsocker och vispa ihop. Vispa i den smälta chokladen. Vispa i resten av grädden i omgångar till krämig konsistens. Bred glasyren på kakan och låt stå kallt cirka 1 timme. Skär i rutor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!