Pumpaglass med kanderade pekannötter

Recept på pumpaglass med kanderade pekannötter. Glassen blir syrligt god av lime och yoghurt.

Pumpaglass med kanderade pekannötter
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 400 g butternutpumpa
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 lime
  • 2 dl naturell yoghurt

Nötter

  • 50 g pekannötter
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk smör
  • 0,5 tsk flingsalt

Garnering

  • limeskal - rivet

Gör så här

  1. Skala och kärna ur pumpan. Skär fruktköttet i bitar (250 g).Koka bitarna mjuka i vatten, ca 5 min. Låt rinna av ordentligt.

  2. Koka upp grädden. Vispa äggulor och socker pösigt. Häll grädden över äggpöset under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen, sjud tills den tjocknar. Låt kallna.

  3. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Mixa pumpan slät med mixerstav. Blanda den sjudna krämen med pumpapuré, limeskal, limesaft och yoghurt. Frys smeten i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant). Lägg över i en burk med lock, ställ i frysen om den inte ska ätas genast.

  4. Kanderade pekannötter: Grovhacka nötterna, lägg dem på ett bakplåtspapper. Smält sockret tills det är gyllenbrunt. Blanda i smör och salt, häll sockret över nötterna. Låt stelna.

  5. Krossa nötbräcket lätt i en mortel. Skeda upp glassen och strö över nötterna. Garnera med limeskal.

Vad tyckte du om receptet?