Pumpacheesecake (bourbon pumpkin cheesecake)

Två amerikanska favoritdesserter i en – cheesecake och pumpapaj. Receptet publicerades 1990 i amerikanska mattidningen Gourmet och har blivit en klassiker.
Allt om Mat

Botten

  • 10 digestivekex
  • 1 dl pekannötter
  • 2 msk strösocker
  • 50 g smör

Fyllning

  • 3 dl pumpapuré
  • 3 ägg
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 pkt philadelphia - á 200 g
  • 0,5 krm muskot - malen
  • 2 krm ingefära - malen
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 msk whiskey - bourbon el annan

Topping

  • 2 dl crème fraiche - lätt 15%
  • 3 msk florsocker
  • 1 tsk citron - rivet skal
  • 1 msk whiskey - bourbon el annan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Täck bottnen på en form, 24 cm med löstagbar kant, med bakplåtspapper.

  3. Smula kexen, hacka pekannötterna och blanda med sockret. Smält smöret och tillsätt det. Tryck ut den smuliga massan i bottnen på formen.

  4. Vispa ihop pumpapurén med ägg, grädde, vanilj- och muscovadosocker. Vispa i en annan skål strösocker, philadelphiaost, kryddor och bourbon till en slät smet med elvisp. Blanda de båda till en slät fyllning.

  5. Häll fyllningen i formen och grädda mitt i ugnen 45–50 min tills den har stannat.

  6. Rör ihop toppingen, bred den över pajen och grädda ytterligare 5 minuter. Servera pajen kall.

    Foto: Holger Edström

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!