Pumpa- och morotskaka

Recept på saftig kaka i långpanna bakad med pumpa och morötter. Fira halloween med en kaka på morot och pumpa. Den är supenkel att göra och smakar ljuvligt. 

Pumpa- och morotskaka
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 200 g muscatpumpa
  • 150 g morötter
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel - mald
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 2 tsk apelsinskal - rivet

Kräm

  • 25 g smör
  • 300 g färskost - naturell
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk apelsin - pressad

Garnering

  • 100 g marsipan
  • hushållsfärg - gul, röd och grön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Rör smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget.

  3. Skala, kärna ur och finriv pumpan. Skala och riv morötterna. Rör ner pumpa och morötter i smeten.

  4. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, ingefära och apelsinskal. Rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 x 23 cm i diameter.

  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Stjälp upp kakan och låt den kallna.

  6. Kräm: Smält smöret och låt det svalna. Rör ner färskost, florsocker, vaniljsocker och apelsinsaft. Låt kallna. Bred krämen över kakan och ställ in den i kylen.

  7. Färga nästan all marsipan orange (ta mest gult och lite rött). Färga en liten del marsipan grön. Rulla ut en längd, ca 1 cm i diameter. Skär i 25 bitar och rulla till små pumpor. Markera små streck på pumpan med en tandpetare, sätt dit ett grönt fäste. Sätt pumporna på kakan och servera.

Vad tyckte du om receptet?