Pumpa- och morotskaka
I ugn: 30 minuter
Aktiv tid c:a 15 minuter
Recept på saftig kaka i långpanna bakad med pumpa och morötter. Fira halloween med en kaka på morot och pumpa. Den är supenkel att göra och smakar ljuvligt.
Ingredienser
-
100 g
smör
- rumsvarmt
-
2,5 dl
strösocker
-
3
ägg
-
200 g
muscatpumpa
-
150 g
morötter
-
3 dl
vetemjöl
- (180 g)
-
2 tsk
bakpulver
-
2 tsk
kanel
- mald
-
1 tsk
ingefära
- mald
-
2 tsk
apelsinskal
- rivet
Kräm
-
25 g
smör
-
300 g
färskost
- naturell
-
1,5 dl
florsocker
-
1 tsk
vaniljsocker
-
2 msk
apelsin
- pressad
Garnering
-
100 g
marsipan
-
hushållsfärg
- gul, röd och grön
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°.
-
Rör smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget.
-
Skala, kärna ur och finriv pumpan. Skala och riv morötterna. Rör ner pumpa och morötter i smeten.
-
Blanda mjöl, bakpulver, kanel, ingefära och apelsinskal. Rör ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 x 23 cm i diameter.
-
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Stjälp upp kakan och låt den kallna.
-
Kräm: Smält smöret och låt det svalna. Rör ner färskost, florsocker, vaniljsocker och apelsinsaft. Låt kallna. Bred krämen över kakan och ställ in den i kylen.
-
Färga nästan all marsipan orange (ta mest gult och lite rött). Färga en liten del marsipan grön. Rulla ut en längd, ca 1 cm i diameter. Skär i 25 bitar och rulla till små pumpor. Markera små streck på pumpan med en tandpetare, sätt dit ett grönt fäste. Sätt pumporna på kakan och servera.