Pumpa med mathavre, svamp, rödvinssås och saltrostade pumpakärnor
I ugn: 25 minuter
Aktiv tid c:a 25 minuter
Pumpa med mathavre, svamp, rödvinssås och saltrostade pumpakärnor är en härlig vegetarisk vinterrätt med mustiga smaker. Mathavre är en fullkornsprodukt med mild god smak som passar bra till.
Ingredienser
-
1
hokkaidopumpa
-
2 msk
rapsolja
- + 2 msk
-
1
svartkålsstånd
-
1 tsk
salt
Rödvinssås
-
2
schalottenlökar
-
1 msk
smör
- + 1 msk
-
3 dl
rött vin
-
1 kvist
timjan
-
3 dl
vatten
-
2 msk
svampfond
- konc
-
1 msk
rödvinsvinäger
-
2 krm
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Mathavre
-
2 dl
mathavre
- kokt
-
100 g
trumpetsvamp
- svart
-
1
schalottenlök
-
2 msk
smör
Garnering
-
1 dl
pumpakärnor
- saltrostade
Gör så här
-
Sätt ugnen på 220°. Skär pumpan i klyftor och kärna ur dem. Lägg klyftorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över 2 msk olja. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
-
Dela på svartkålen och lägg på bladen på plåten bredvid pumpan. Ringla över 2 msk olja. Tillaga ytterligare ca 5 min tills kålen börjar bli rostad i kanterna. Krydda pumpa och kål med salt.
-
Rödvinssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken i 1 msk smör i en kastrull. Häll på vinet och lägg i timjan. Koka ihop vinet tills hälften återstår. Tillsätter vatten och fond och låt såsen koka tills hälften återstår. Vispa i 1 msk smör och krydda med salt och peppar. Sila såsen.
-
Mathavre: Ansa svampen. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smör ca 3 min. Rör i mathavren.
-
Lägg mathavren på tallrikar och toppa med pumpaklyftor och svartkål. Strö över pumpakärnor och servera med rödvinssås.