Pulled chicken

Pulled pork är den stora mattrenden sedan en tid tillbaka. Men nu är det dags att presentera pulled chicken, som lagas på liknande vis på låg temperatur i flera timmar tills köttet faller isär.
Charlotte Jenkinson
Jennie Benjaminsson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kyckling - ca 1,2 kilo
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlök - hel

Kryddpasta

  • 1 msk oregano - torkad
  • 2 tsk ingefära - torkad mald
  • 2 tsk koriander - mald
  • 1 tsk muskot - mald
  • 1 tsk salt
  • 2 lagerblad
  • 3 schalottenlökar
  • 1 jalapeño
  • 0,5 citron
  • 2 msk rapsolja

Sås

  • 1,5 dl äppelcider - torr
  • 1,5 dl äppelmos
  • 1,5 tsk dijonsenap - grov
  • 0,5 msk råsocker
  • 1 kanelstång

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Dela kycklingen på längden. Skär bort skinnet med en vass böjlig kniv.

    Foto: Per Ranung

  2. Blanda alla torra kryddor. Skala och skär schalottenlöken i grova bitar. Skiva jalapeñon och finriv ­citronskalet. Mixa allt till en slät kryddpasta. Gnid in kycklingen med kryddpastan. Bryn kycklingen i en stekpanna på medelvärme ca 2 min på varje sida.

    Foto: Per Ranung

  3. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Skala och finhacka schalottenlöken. Skär toppen av vitlöken. Lägg allt bredvid kycklingen. Blanda alla ingredienser till såsen och häll över kycklingen. Täck med aluminiumfolie. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen ca 2 timmar.

    Foto: Per Ranung

  4. Lyft upp kycklingen ur såsen. Häll såsen i en kastrull. Ta bort kanelstången. Kläm ut vitlöken i såsen. Koka utan lock tills hälften återstår. Mixa såsen slät med mixerstav. Dra köttet från kycklingen med en gaffel. Blanda köttet med såsen.

    Foto: Per Ranung

  5. Tips!

    Välj gärna en ekologisk kyckling som ofta är större och saftigare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!