Pulled chicken

Pulled pork är den stora mattrenden sedan en tid tillbaka. Men nu är det dags att presentera pulled chicken, som lagas på liknande vis på låg temperatur i flera timmar tills köttet faller isär. 

Charlotte Jenkinson
Jennie Benjaminsson
Pulled chicken
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kyckling - ca 1,2 kilo
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlök - hel

Kryddpasta

  • 1 msk oregano - torkad
  • 2 tsk ingefära - torkad mald
  • 2 tsk koriander - mald
  • 1 tsk muskot - mald
  • 1 tsk salt
  • 2 lagerblad
  • 3 schalottenlökar
  • 1 jalapeño
  • 0,5 citron
  • 2 msk rapsolja

Sås

  • 1,5 dl äppelcider - torr
  • 1,5 dl äppelmos
  • 1,5 tsk dijonsenap - grov
  • 0,5 msk råsocker
  • 1 kanelstång

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Dela kycklingen på längden. Skär bort skinnet med en vass böjlig kniv.

    : Per Ranung

    Pulled chicken recept

  2. Blanda alla torra kryddor. Skala och skär schalottenlöken i grova bitar. Skiva jalapeñon och finriv ­citronskalet. Mixa allt till en slät kryddpasta. Gnid in kycklingen med kryddpastan. Bryn kycklingen i en stekpanna på medelvärme ca 2 min på varje sida.

    : Per Ranung

    Kryddor pulled chicken

  3. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Skala och finhacka schalottenlöken. Skär toppen av vitlöken. Lägg allt bredvid kycklingen. Blanda alla ingredienser till såsen och häll över kycklingen. Täck med aluminiumfolie. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen ca 2 timmar.

    : Per Ranung

    Pulled chicken ugn

  4. Lyft upp kycklingen ur såsen. Häll såsen i en kastrull. Ta bort kanelstången. Kläm ut vitlöken i såsen. Koka utan lock tills hälften återstår. Mixa såsen slät med mixerstav. Dra köttet från kycklingen med en gaffel. Blanda köttet med såsen.

    : Per Ranung

    Pulled chicken recept1

  5. Tips!

    Välj gärna en ekologisk kyckling som ofta är större och saftigare.

Vad tyckte du om receptet?