Provoleta - gratinerad ost med tomatchimichurri

Provoleta - gratinerad ost med tomatchimichurri är gratinerad ost som läggs på grillat surdegsbröd.  I Argentina används en mild provoloneost från norra Italien. Rätten kan lagas med annan mild ost och den blir bäst om osten har en fetthalt runt 27 %.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 300 g ost - t ex provlone- eller präst-, herrgård- eller hushållsost med ca 27 % fetthalt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 rödlök
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 150 g tomater
  • 4 kvistar persilja
  • 1 kruka oregano
  • 1 msk olivolja - + 1 msk
  • 2 krm chiliflakes

Tillbehör

  • 1 surdegsbaguette

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Smörj en ugnssäker form som rymmer osten precis. Skär osten i bitar. Fyll formen med osten så att formen blir välfylld. Gratinera mitt i ugnen 10–15 min. Osten är klar när den är helt smält och börjar få lite färg på ytan.

  2. Skala och krossa vitlöken mot skärbrädan och finhacka den. Skala och hacka rödlöken. Blanda löken med vinäger och salt och låt stå ca 10 min. Tärna tomaterna. Hacka persilja och oregano. Spara lite oregano till garnering. Blanda tomater med örter, lök och vinäger och 1 msk olja.

  3. Skär baguetten i skivor och rosta eller grilla dem. Ringla över 1 msk olja och strö över chiliflakes och lite oregano.  Servera osten med chimichurri på baguetteskivorna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!