Provensalsk fisksoppa

Den här saffransdoftande soppan kan du äta som den är eller servera med en klick vitlöksmajonnäs.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén Smith
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 1 knippa salladslök
  • 1 liten fänkål
  • 2 - 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk grillad paprika
  • 1 pkt saffran - 0,5 g
  • 1,2 l vatten - cirka, kokande
  • 2 msk olivolja
  • 2 fiskbuljongtärningar - eller hönstärningar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk chiliflingor
  • 1 burk krossade tomater - 400 g
  • 700 g grytbitar - av fisk, gärna flera sorter, till exempel lax, torsk, kolja, sej
  • 2 - 3 dl räkor - skalade
  • 2 msk persilja - hackad

Till servering

  • brödkrutonger - rostade

Gör så här

  1. Ansa och skiva salladslöken. Ansa och finhacka fänkålen. Skala och skiva vitlöken.

  2. Låt paprikan rinna av, spara 2-3 msk av oljan som paprikan ligger i till soppan.

  3. Blanda saffran och 1 dl av det kokheta vattnet i en skål. Låt stå cirka 5 minuter.

  4. Hetta upp olivoljan i en stor gryta. Fräs löken, fänkålen och vitlöken cirka 1 minut. Tillsätt paprikan, smulade buljongtärningar, paprikapulver, chiliflingor och den sparade paprikaoljan och fräs under omrörning i cirka 3 minuter.

  5. Tillsätt saffransvattnet och de krossade tomaterna. Späd soppan med hälften av vattnet, koka upp och koka soppbasen cirka 10 minuter. Späd soppan med resten av vattnet och koka upp.

  6. Lägg fiskbitarna i soppan, koka upp och koka under lock tills fisken är precis genomkokt, cirka 5 minuter. Vänd ner räkorna. Ta grytan av värmen och låt stå cirka 5 minuter.

  7. Toppa soppan med persilja och servera med rostade brödkrutonger.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök