Provencalsk olivmix med vita bönor

På de sydfranska marknaderna kan man botanisera bland en uppsjö av olika olivblandningar, men visst är det roligt att göra sin egen. Här är ett recept på en smakrik olivblandning som passar perfekt som tilltugg till fördrinken. 

Caroline Hofberg
Provencalsk olivmix med vita bönor
Foto: Ove Lindfors / Ove Lindfors/Expressen

Ingredienser

  • 4 dl blandade svarta och gröna oliver
  • 1 dl vita bönor - stora

Marinad

  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 5 vitlöksklyftor - hela
  • 2 tsk korianderfrö
  • 3 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 1 msk honung
  • 2 chili - röda, hela
  • timjankvistar - några stycken, färska
  • 0,5 citron - skuren i grova skivor

Gör så här

  1.  Koka upp ingredienserna till marinaden och låt den svalna.

  2. Blanda oliver och bönor i en skål. Häll över marinaden och låt marinera i minst 4 timmar, men helst längre.

Vad tyckte du om receptet?