Prinsesstårta med citronkräm - recept

Prinsesstårta är en kär klassiker, älskad av de flesta. Här har vi friskat upp vaniljkrämen med citron och färska hallon. Vi har dekorerat tårtan med florsocker och söta fjärilsdekorationer på pinne, som finns att köpa i de flesta blomsteraffärer.
Mitt Kök
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind

Ingredienser

Tårtbotten

  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Vaniljkräm

  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 msk socker
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - eller potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 citron - rivet skal

Fyllning/garnering

  • 0,5 dl hallonsylt
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 125 g hallon
  • florsocker
  • 1 pkt marsipan - utkavlad rosa eller grön

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver. Blanda till en slät smet.
Häll smeten i en smörad form cirka 22 centimeter i diameter. Grädda i ugn, 175 grader, cirka 20 minuter. Låt kakan svalna och ta den ur formen.

  2. Dela kakan i två bottnar varav den ena en aning tjockare än den andra. Den tjockare bottnen ska vara botten och den tunnare ska vara välvd över grädden under marsi­panen.

  3. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Vispa slätt.

  4. Värm på medelvärme under omrörning tills första bubblan syns. Krämen får inte koka. Låt krämen svalna något. Tillsätt vaniljsocker och citronskal.

  5. Vispa grädden tjock. Bred ett tunt lager hallonsylt på den tjockare bottnen. Täck med vaniljkrämen och tryck ner hallonen.

  6. Bred grädden över vaniljkrämen och forma den till en kupol. Välv den tunnare tårtbottnen över grädden. Lägg försiktigt över marsipantäcket. Skär kanterna jämna med en kniv. Pudra över florsocker och dekorera på valfritt sätt.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Frysa in kakor – så gör du på rätt sätt

Läs också: Kärleksmums & mockarutor – recept 

Recept från Mitt kök