Prinsessbakelser

I stället för en hel prinsessårta får varje gäst en egen liten prinsessbakelse. Så här bakar du egna prinsessbakelser med fin marsipan.
Elisabeth Johansson
Prinsessbakelser
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vatten - kokande

Fyllning

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl jordgubbssylt

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 kg sugarpaste - * eller marsipan

Kristyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 äggvita

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör i äggpöset tillsammans med det heta vattnet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en långpanna klädd invändigt med bakplåtspapper.

  2. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra bort det papper kakan gräddats på. Låt kakan kallna under långpannan.

  3. Fyllning: Rör smör, florsocker och vaniljsocker poröst. Bred ut smörkräm på kakan. Bred på sylten och rulla ihop. Skär rulltårtan i 10 bitar.

  4. Marsipanrosor: Vispa grädden till fast skum. Ställ rulltårtsbitarna på högkant. Bred på grädden. Kavla ut ca 750 g sugarpaste. Ta ut rundlar, ca 15 cm i diameter. Lägg marsipanen på rulltårtsbitarna och skär bort överflödig marsipan. Ställ bakelserna i kylskåpet.

  5. Färga 50 g sugarpaste grön. Forma 200 g sugarpaste till rosor och den gröna till blad.

  6. Kristyr: Rör ihop florsocker och äggvita till en fast kristyr. Doppa rosor och blad i kristyr och garnera bakelserna med dem.

Vad tyckte du om receptet?