Prinsessbakelser

I stället för en hel prinsessårta får varje gäst en egen liten prinsessbakelse. Så här bakar du egna prinsessbakelser med fin marsipan.
Elisabeth Johansson
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vatten - kokande

Fyllning

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl jordgubbssylt

Garnering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 kg sugarpaste - * eller marsipan

Kristyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 äggvita

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör i äggpöset tillsammans med det heta vattnet. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en långpanna klädd invändigt med bakplåtspapper.

  2. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra bort det papper kakan gräddats på. Låt kakan kallna under långpannan.

  3. Fyllning: Rör smör, florsocker och vaniljsocker poröst. Bred ut smörkräm på kakan. Bred på sylten och rulla ihop. Skär rulltårtan i 10 bitar.

  4. Marsipanrosor: Vispa grädden till fast skum. Ställ rulltårtsbitarna på högkant. Bred på grädden. Kavla ut ca 750 g sugarpaste. Ta ut rundlar, ca 15 cm i diameter. Lägg marsipanen på rulltårtsbitarna och skär bort överflödig marsipan. Ställ bakelserna i kylskåpet.

  5. Färga 50 g sugarpaste grön. Forma 200 g sugarpaste till rosor och den gröna till blad.

  6. Kristyr: Rör ihop florsocker och äggvita till en fast kristyr. Doppa rosor och blad i kristyr och garnera bakelserna med dem.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!