Primörsallad med rödbetor, enrisrökt sidfläsk och citronmajonnäs

Rödbetor är bäst när de är ganska små och bara har ett tunt skal. Frisk citronmajonnäs, salt och krispigt sidfläsk och pepprig rucola är gott till.
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 1 knippa rödbetor - färska
  • 1 msk olivolja
  • 2 - 3 kvistar salvia
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 200 g sidfläsk - enrisrökt
  • 30 g rucola

Majonnäs:

  • 1 ägg - litet
  • 1 msk saft från citron
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • 2 dl solrosolja - eller rapsolja

Garnering:

  • gurkört

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skär av blasten och skrubba rödbetorna väl, är de nyskördade behöver de inte skalas. Halvera dem om de är stora. Blanda betorna med olja, salviakvistar, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 30 min tills rödbetorna är mjuka.

  2. Majonnäs: Lägg ägg, citronsaft, senap och salt i mixerbägaren. Häll oljan överst och sätt ner mixerstaven i botten. Mixa ca 5 sekunder och dra sedan mixerstaven långsamt uppåt. Smaka av majonnäsen så att den har rätt sting i syran, den ska vara syrlig.

  3. Skär sidfläsket i tunna skivor och stek dem utan fett i en stekpanna. Låt fläsket ligga kvar på svag värme så att det blir extra krispigt och är lite varmt när det serveras.

  4. Strö rucola på ett fat och lägg på rödbetorna. Klicka på majonnäs. Strö över fläsket. Garnera med gurkört.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!