Primörsallad med matvete och halloumi toppad med dillolja och rostade hasselnötter

Matig sallad med såväl ost som matvete. En god vegetariskt rätt men också en rätt som passar bra att servera till t ex kyckling.
Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 500 g grön sparris
  • 150 g haricots verts
  • 150 g salladsärter
  • 70 babyspenat

Fröcrunch:

  • 2 tsk rapsolja
  • 2 tsk honung - flytande
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tsk flingsalt

Picklad gurka:

  • 250 snackgurka
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)

Garnering:

  • gräslök och gräslöksblommor

Gör så här

  1. Fröcrunch: Hetta upp olja och honung i en stekpanna. Lägg i pumpakärnor, solroskärnor och sesamfrön och fräs under omrörning tills fröna fått fin färg, passa noga så att det inte bränns. Krydda med chiliflakes och flingsalt. Häll upp på bakplåtspapper och låt svalna.

  2. Picklad gurka: Skiva gurkan tunt på längden. Kärna ur och hacka chilin. Blanda vatten, socker och ättika och rör tills sockret lösts upp. Lägg i gurka och chili och låt dra ca 30 min.

  3. Bryt av och kasta den nedersta biten på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av den i kallt vatten och låt rinna av.

  4. Ansa haricots verts och salladsärter och koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Spola av dem i kallt vatten och låt rinna av.

  5. Lägg sparris, haricots verts, salladsärter och spenat på ett fat. Lägg på gurka med lag och servera eventuellt lite bredvid. Bryt fröcrunchen i små bitar och strö över salladen. Garnera med gräslök och gräslöksblommor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!