Potatisstomp – recept

När du inte är sugen på potatismos men ändå inte vill äta hela kokta potatisar, då är potatisstomp något för dig! Grovt mosad potatis, med eller utan skal, med lite smör och eventuella smaksättningar. Gott till allt som passar till potatis!
Mitt Kök
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g smör - /margarin, alternativt 1/2 dl olja

Gör så här

  1. Skölj eller skala potatisen, beroende på om du ha med skalet i stompen eller inte. Är potatisarna stora kan du behöva dela dem i mindre bitar.

  2. Koka upp en stor kastrull med vatten, så att det täcker potatisen.

  3. Tillsätt salt i vattnet, lägg i potatisen och koka i 20-30 minuter, tills potatisen mjuk. Ju mindre potatisar du kokar, desto kortare blir koktiden.

  4. Häll av vattnet, och mosa potatisen grovt med en potatisstöt eller med en matgaffel.

  5. Tillsätt smör, och eventuell smaksättning efter smak och tycke.

  6. Tips! Smaksättning på potatisstompet kan vara sambal oelek, färska örter, pesto, riven ost eller kryddor som du tycker om. Anpassa efter vad du serverar till och efter din egen smak.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Krossad potatis med sauce verde – recept

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!