Potatissallad med picklad lök

Färskpotatis när den är som bäst; nykokt tillsammans med en klar dressing och picklad lök. Det är fint att garnera med gräslök och gräslöksblommor om man har tillgång till detta.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Potatissallad med picklad lök
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 1 kg färskpotatis
  • 1 knippa rädisor
  • 2 msk gräslök - skuren
  • 6 salladslökar
  • 0,5 dl kapris
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Picklad lök:

  • 10 röda steklökar
  • 0,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Garnering:

  • gräslök och gräslöksblommor

Gör så här

  1. Picklad lök: Skala löken och skär den i klyftor. Rör ihop ättika, socker och vatten tills sockret lösts upp. Blanda i löken. Låt dra ca 30 min.

  2. Skrubba potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och ånga den torr. Skär potatisen i halvor eller fjärdedelar beroende på storlek.

  3. Ansa rädisorna och skär dem i fjärdedelar. Ansa och skiva salladslöken. Blanda samman olja, senap, salt och peppar i en stor skål. Vänd ner potatis, rädisor, gräslök, salladslök och kapris och blanda försiktigt om. Låt gärna potatissalladen dra ca 1 timme före servering.

  4. Lägg upp salladen på ett fat och toppa med picklad lök. Garnera med gräslök och gräslöksblommor och servera.

Vad tyckte du om receptet?