Potatissallad med ärtpuré och rostade kavringssmulor

Recept på matig och fantastiskt god potatissallad. Allt passar tillsammans och behövs för att salladen ska bli komplett.
Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 1,5 kg färskpotatis
  • 2 rödlökar - små
  • 5 salladslökar
  • 3 dl gröna ärter
  • 0,5 dl gräslök - skuren

Ärtpuré

  • 300 g gröna ärter
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 2 msk konc grönsaksfond
  • 2 msk pepparrot - finriven
  • 2 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Rågsmulor

  • 2 skivor rågbröd
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Skrubba potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och ånga potatisen torr.

  2. Skala och skiva löken. Ansa och strimla salladslöken. Lägg ärterna i kokande vatten. Ta kastrullen åt sidan och låt stå ca 1 minut. Häll av vattnet.

  3. Ärtpuré: Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt vatten och fond och koka upp. Lägg i ärterna och koka upp.

  4. Häll av buljongen men spara den. Mixa ärterna till en puré. Späd med buljongen om den är för tjock. Smaka av med pepparrot och citronsaft. Krydda med salt och peppar.

  5. Rågsmulor: Sätt ugnen på 175°. Smula sönder brödskivorna och blanda smulorna med olja. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna.

  6. Blanda potatisen med lite av ärtpurén. Lägg upp på ett fat med lök, ärter, salladslök och gräslök. Klicka på resten av ärtpurén. Strö över rågsmulor. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!