Potatispizza

Koka potatisen i tid så hinner den kallna innan den ska skivas. Pizzan går utmärkt att förbereda då den går att frysa före gräddning. Grädda den frysta pizzan 5 min längre än den färska.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 4 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl

Fyllning

  • 6 gula lökar - medelstora
  • 3 purjolök - stor
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 msk salt
  • 2 kg mjölig potatis - kokt
  • 1 tsk timjan - torkad
  • 2 l västerbottensost - riven
  • 1 timjan - färsk kruka
  • 1 nypa flingsalt

Garnering

  • 1 örtolja - se separat recept

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke eller hushållsmaskin. Värm vattnet till 37°. Tillsätt vatten, olja och salt. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och knåda degen tills den är blank och smidig, 10 min för hand eller 5 min i maskin.

  2. Låt degen jäsa övertäckt i minst 30 min. Skala, ansa och skiva under tiden lök och purjolök.

  3. Hetta upp oljan i en vid gryta och fräs löken mjuk under omrörning. Tillsätt lite salt och timjan, ställ åt sidan. Skiva den kokta potatisen.

  4. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i lika stora delar. Kavla varje del till en rektangel stor som en ugnsplåt. Lyft över pizzabottnen på ett bakplåtspapper och lägg på en plåt.

  5. Fördela hälften av osten på bottnarna, fördela därefter potatisskivor och 1/2 tsk salt per pizza. Avsluta med lök och resten av osten.

  6. Grädda pizzan mitt i ugnen i 10–12 min, ca 15 min om de är frysta. Håll pizzorna varma under folie och ringla över örtolja strax före servering

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!